Boek
Nederlands

Liefde en puin

Hans Fallada (auteur), Anne Folkertsma (vertaler)
Vijf korte verhalen over mensen in de verdrukking in Duitsland, variërend van vlak na de Eerste Wereldoorlog tot vlak na de Tweede Wereldoorlog
Bevat
De trouwring
Tweekamp in het koren
Ik krijg werk
De bedelaar die geluk brengt
Liefde en puin
Titel
Liefde en puin
Auteur
Hans Fallada
Vertaler
Anne Folkertsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Trauring ; Zweikampf im Weizen ; Ich bekomme Arbeit ; Der Bettler, der Glück bringt ; Junge Liebe zwischen Trümmern
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2018
91 p.
ISBN
9789059367982 (paperback)

Besprekingen

Vijf korte verhalen van de auteur (1893-1947) die tijdens zijn leven met 'Wat nu, kleine man' een groot publiek aansprak en wiens werk postuum de laatste jaren internationaal een succes is. In de hier gepubliceerde verhalen draait het vooral om gewone mensen die in de verdrukking verkeren. De verhalen dateren uit verschillende perioden van zijn oeuvre; de eerste uit de jaren kort na de Eerste Wereldoorlog, andere uit de crisistijd en de bundel besluit met een liefdesverhaal dat speelt in het kapotgeschoten Berlijn direct na 1945. Ze weerspiegelen in een luchtige en sfeervolle stijl de sociale ellende en wanhoop van het individu in zijn tijd.

Over Hans Fallada

Hans Fallada (pseudoniem van Rudolf Ditzen; Greifswald, 21 juli 1893 - Berlijn, 5 februari 1947) was een Duits schrijver. Hij was onder meer ambtenaar, boekhouder en nachtwaker voordat hij zich geheel aan het schrijven wijdde. In 1931 verscheen zijn eerste succesvolle roman 'Bauern, Bonzen und Bomben'. In 1932 kwam zijn roman Kleiner Mann, was nun? uit. Deze roman, die in meer dan 20 talen is vertaald, maakte hem wereldberoemd. In Nederland verscheen het als Wat nu, kleine man? in 1932, uitgeverij Servire Katwijk.

Na de Tweede Wereldoorlog werkte Fallada voor “Duitslands geestelijke herbewapening”. Hij hield zijn landgenoten voor dat zij moesten opbouwen, zich niet overgeven aan utopieën, aanpakken wat hun voor de handen kwam en wat vreugde gaf aan de mensen, die door de oorlog waren ontmoedigd en wat de gemeenschap ten nutte is.

Pas na zijn dood verschenen Der Alpdruck (1947), Jeder stirbt für sich allein (1947) en Der Trin…Lees verder op Wikipedia