Boek
Nederlands
Een gerespecteerd koopman in een Duitse provinciestad in de jaren '30 raakt door een zakelijke mislukking en een emotionele verwijdering van zijn vrouw in een diepe crisis. Alleen alcohol biedt nog troost.
Onderwerp
Alcoholisme
Titel
De drinker : roman
Auteur
Hans Fallada
Vertaler
Grose Roolfs Anne Folkertsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Trinker
Editie
Volledig herziene vertaling
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2012
319 p.
ISBN
9789059363588 (hardback)

Besprekingen

Er zijn wel meer schrijvers die hebben geworsteld met een alcoholverslaving: Raymond Carver, Charles Baudelaire, F. Scott Fitzgerald, Malcolm Lowry, Ernest Hemingway. Ook Hans Fallada (pseudoniem van Rudolf Ditzen) hoort jammer genoeg bij dit clubje. Over zijn alcoholmisbruik heeft hij de semi-autobiografische roman geschreven. Fallada werd beschuldigd van poging tot doodslag op zijn vrouw en belandde in de gevangenis van Landesanstalt Altsrelitz, waar hij het manuscript van schreef. Hij stierf in 1947, kort nadat hij dat manuscript aan zijn uitgever had overhandigd.De burgerman Erwin Sommer, net veertig geworden, is handelaar in levensmiddelen. Door nonchalance komt hij in financiële moeilijkheden en begint te drinken. In het begin enkele glaasjes wijn en later enkele flessen jenever per dag. Sommer begint cafés te frequenteren, valt voor de charmes van een barmeisje (‘ma reine d’alcool!’), wordt gewelddadig, verlaat zijn vrouw en gaat op een klein, groezelig kamertje wonen in de arm…Lees verder
Een door de gemeenschap gerespecteerd koopman in een Duitse provinciestad in de jaren '30 raakt door een zakelijke mislukking en een emotionele verwijdering van zijn vrouw in een diepe levenscrisis. Alleen de alcohol biedt hem nog troost. Geplaagd door minderwaardigheidsgevoelens en toenemende verslaving raakt hij het zicht op de werkelijkheid kwijt, ruïneert zijn huwelijk en raakt na een geweldsdelict in de gevangenis. Uiteindelijk verkommert hij in een gesloten inrichting. Gemakkelijk leesbare, literaire roman, met een imponerende realistische weergave van de schrijnende toestand waarin onder curatele gestelde patiënten in inrichtingen moeten zien te overleven. Een psychologisch portret en een maatschappijkritische roman ineen. Na het indruk makende 'Alleen in Berlijn'* opnieuw aandacht voor een vergeten roman van importantie. Kleine druk. .

Over Hans Fallada

Hans Fallada (pseudoniem van Rudolf Ditzen; Greifswald, 21 juli 1893 - Berlijn, 5 februari 1947) was een Duits schrijver. Hij was onder meer ambtenaar, boekhouder en nachtwaker voordat hij zich geheel aan het schrijven wijdde. In 1931 verscheen zijn eerste succesvolle roman 'Bauern, Bonzen und Bomben'. In 1932 kwam zijn roman Kleiner Mann, was nun? uit. Deze roman, die in meer dan 20 talen is vertaald, maakte hem wereldberoemd. In Nederland verscheen het als Wat nu, kleine man? in 1932, uitgeverij Servire Katwijk.

Na de Tweede Wereldoorlog werkte Fallada voor “Duitslands geestelijke herbewapening”. Hij hield zijn landgenoten voor dat zij moesten opbouwen, zich niet overgeven aan utopieën, aanpakken wat hun voor de handen kwam en wat vreugde gaf aan de mensen, die door de oorlog waren ontmoedigd en wat de gemeenschap ten nutte is.

Pas na zijn dood verschenen Der Alpdruck (1947), Jeder stirbt für sich allein (1947) en Der Trin…Lees verder op Wikipedia