Boek
Nederlands

Oorlog zonder vrienden

Evert Hartman (auteur)
+1
Oorlog zonder vrienden
×
Oorlog zonder vrienden Oorlog zonder vrienden

Oorlog zonder vrienden

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Arnold (14), zoon van een NSB'er, denkt in het begin van de oorlog nog dat de Duitsers voor een goede zaak vechten. Maar daar komt, onder invloed van zijn schoolvrienden, verandering in. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Wereldoorlog II
Titel
Oorlog zonder vrienden
Auteur
Evert Hartman
Taal
Nederlands
Editie
32ste dr.
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2015
274 p.
ISBN
9789060693780 (hardback)

Besprekingen

Arnold (14), zoon van een fanatiek NSB'er en aanvankelijk de idealen van zijn vader delend, wordt in de oorlog erg eenzaam en onzeker als zijn schoolvrienden hem afvallen en soms zelfs aftuigen. Uit angst voor directe maatregelen van zijn vader vertelt hij thuis niets meer over acties uit het verzet, die hem toevallig ter ore komen. Later helpt hij een verzetsman uit het ziekenhuis ontsnappen en na Dolle Dinsdag in 1944 besluit hij niet met zijn familie mee te vluchten naar het oosten. Helder en open geschreven verhaal, vol actie en met een behoorlijke stijl en opbouw. Het boek wijkt af van andere oorlogsboeken doordat het in een NSB-gezin speelt. Vanaf ca. 12 jaar.

Over Evert Hartman

Evert Hartman (Dedemsvaart, 12 juli 1937 – Hoogeveen, 7 april 1994) was een Nederlandse schrijver. Grote bekendheid kreeg hij met zijn jeugdboeken, die vier keer bekroond werden met de prijs van de Nederlandse Kinderjury en één keer met de Europese Jeugdboekenprijs.

Levensverhaal

Biografie

Hartman werd geboren in Dedemsvaart en vond de gereformeerde religie waarmee hij opgroeide veel te strenge regels hebben. Hij is echter wel zijn leven lang gelovig gebleven. Hij verhuisde op zijn tiende met het gezin naar Kampen. Terwijl hij op de HBS zat, wist hij al dat hij schrijver wilde worden. Op zijn zestiende begon hij met het schrijven van korte verhalen die overigens niet uitgebracht werden. Na de HBS vervulde hij zijn militaire dienstplicht en vervolgens studeerde hij sociale geografie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij slaagde in 1965 voor zijn doctoraal examen.

Ondertussen was hij …Lees verder op Wikipedia