Lezing van Joren Vermeersch over de pest 1349-1352

Joren Vermeersch gaat uit van de situatie in Vlaanderen en schetst vandaar uit het verloop van de epidemie en de gevolgen voor mens en land.

Er is al veel geschreven over de grote pestepidemie die in het midden van de veertiende eeuw in Europa huishield en ongeveer een derde van de bevolking wegvaagde. Joren Vermeersch gaat uit van de situatie in Vlaanderen en schetst vandaar uit het verloop van de epidemie en de gevolgen voor mens en land. Hij schetst wat de zwarte dood voor iedereen, uit elke bevolkingsgroep, betekende. Vermeersch maakt ook vergelijkingen met actuele situaties.

Niemand minder dan grootmeester Bart Van Loo prijst het boek aan: “Ik vond het nu toch wel het moment om dit overigens erg boeiende boek uit de kast te halen. Het boek is bijzonder aangenaam om te lezen, helder geschreven, met oog voor anekdotiek, historisch accuraat, en de auteur heeft veel aandacht voor het wedervaren van de gewone mens. Echt knap gedaan van Vermeersch. Zo lees je dat ze in Brugge in 1349 de boodschap kregen dat de pest eraan kwam. Ik citeer: “Eerder al hadden de stad geruchten bereikt over een rampzalige epidemie in Italië, maar dat was ver voorbij de Alpen”. Hoe actueel kunnen de middeleeuwen zijn?"

Inkom is gratis maar graag vooraf inschrijven via bibliotheek@lille.be of tel. 014 88 19 20.

Joren_vermeersch