Openbare bibliotheek Lille

Daisy-boeken

Daisy-boeken

Een luisterboek wordt in een studio voorgelezen en op cd-rom gezet.
De voorlezers zijn vrijwilligers met een aangename stem, maar ook auteurs lezen geregeld hun eigen boeken bij ons in. Zo'n bijzondere band met de schrijver heb je alleen bij een luisterboek.

Een boek staat meestal op één schijfje, dikke boeken nemen soms twee schijfjes in beslag. Sommige boeken duren erg lang, andere heb je in een viertal uur beluisterd.

Zo'n luisterboek op cd-rom noemen we een Daisy-boek.
Daisy staat voor Digital Accessible Information System. Dit is de wereldwijde standaard voor luisterboeken voor personen met een leesbeperking.

Het grote voordeel daarvan is dat u zo'n 'boek' kan hanteren als een gewoon boek. U kan in één ruk door lezen, maar u kan ook door het boek bladeren, van zin naar zin, bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. U kan stukken opnieuw beluisteren, stiekem vooruit lezen, een bladwijzer plaatsen enz.

Een Daisy-boek beluistert u met een heel gemakkelijk toestel, de Daisy-speler.
Daisy-boeken kunt u ook afspelen op uw computer met aangepaste software (gratis verkrijgbaar bij www.luisterpunt.be) en op uw MP3-speler (maar dan geniet u niet van de navigatiemogelijkheden).