Bibliotheek Lille is een zadenbib

Bibliotheek Lille wordt zadenbib

In de zadenbib van Lille kun je zaden lenen. In de zadenbib is er geen uitleentermijn en er zijn geen boetes. De bib is voor 100 procent gebaseerd op onderling vertrouwen! Het enige wat we vragen, is dat je probeert om zelf zaden te oogsten van enkele planten in je tuin om deze daarna aan de bib te schenken.

In de zadenbib vind je zaden van eetbare planten, medicinale planten, sierplanten en bloemen. Iedereen die zelf zaden oogst en hiervan een overschot heeft, kan deze naar de zadenbib brengen. Je leent dus zaden van andere tuiniers.

Het idee van de zadenbib komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Daar is er een ware hype ontstaan rond de zadenbibs. In oktober 2012 is in de bib van Londerzeel de eerste Vlaamse zadenbib ontkiemd. De zadenbibs werken samen met Mijntuin.org.